Sağlık Çalışanları
Sağlık Çalışanlarına Önerilen Aşılar
- Grip aşısı; her yıl uygulanmalıdır.
- Tdap (Tetanos, Difteri, Boğmaca); daha önce asellüler boğmaca ile aşılanmamış tüm yetişkinler bir kez Tdap ile aşılanmalı, sonrasında 10 yılda bir Td rapeli yapılmalı.
- Hepatit B aşısı: Hepatit B: 0,1,6. Aylarda 3 doz uygulanır.
- KKK aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan sağlık çalışanları 4 hafta arayla 2 doz aşı yaptırmalıdır.
- Su çiçeği aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan sağlık çalışanları 4 hafta arayla 2 doz aşı yaptırmalıdır.
- Meningokok aşısı; rutin olarak N. meningitidis izolatlarıyla temas riski olanlara 1 doz MenACWY, risk devam ettiği sürece 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. N. meningitidis B tipi izolatlarına temas riski olanlara 2 doz [MenV-4C (Bexsero) 1 ay arayla] veya 3 doz [MenB-FHbp (Trumenba)] uygulanır.
- Pnömokok aşısı; risk grubunda olanlara uygulanır.
- Hepatit A aşısı; risk grubunda olanlara uygulanır.
- Zona aşısı; ≥50 yaş itibaren önerilir.
- HPV aşısı; HPV kaynaklı genital siğil ve kanserden korunmak için 26 yaşına kadar olan yetişkinlere uygulanır. 27-45 yaşındaki yetişkinler klinik değerlendirme sonrası doktorun tavsiye etmesi durumunda aşı yaptırabilir.
- COVID-19 aşısı; ülkemizde ruhsatlı ürünlerin doz şeması ve önerilerine göre uygulanmalıdır.
- TD aşısı; daha önceki aşılanma durumu bilinmeyen erişkinlerde tetanos aşılaması ise Td (erişkin tip difteri-tetanos) aşısı şeklindedir. Primer uygulama şeması üç doz olarak uygulanır; birinci doz ile ikinci doz arasında en az dört hafta, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozlarıyla devam edilir.