Kronik Karaciğer Hastalığı

Kronik Karaciğer Hastalıklarında Önerilen Aşılar


  1. Genel popülasyonda yaş gruplarına göre önerilen aşılar yapılmalıdır.
  2. Grip aşısı; her yıl uygulanmalıdır.
  3. Tdap; daha önce asellüler boğmaca ile aşılanmamış tüm yetişkinler bir kez Tdap ile aşılanmalı, sonrasında 10 yılda bir Td rapeli yapılmalı. 
  4. Pnömokok aşısı: Aşı durumu bilinmiyor ise hiç pnömokok aşısı ile aşılanmamış gibi değerlendirilmelidir. İlk olarak KPA13 ardından en az 1 yıl sonra PPA223 uygulanmalıdır. Bireye daha önce PPA23 uygulanmışsa, KPA13 en az 1 yıl sonra uygulanmalıdır. Birey 65 yaşından önce her iki aşıyı da (KPA13 ve PPA23) olmuş ise 65 yaşından sonra bir doz daha PPA23 uygulanması önerilir. KPA13 65 yaştan önce yapılmışsa tekrarına gerek yoktur, tek dozdur.  
  5. Hepatit B: 0,1,6. Aylarda 3 doz uygulanır.
  6. Hepatit A: İki doz (iki doz arasında en az 6 ay süre olacak şekilde) olarak uygulanır.
  7. Zona aşısı; ≥50 yaş itibaren önerilir. 
  8. HPV aşısı; HPV kaynaklı genital siğil ve kanserden korunmak için 26 yaşına kadar olan yetişkinlere uygulanır. 27-45 yaşındaki yetişkinler klinik değerlendirme sonrası doktun tavsiye etmesi durumunda aşı yaptırabilir. 
  9. KKK aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinler aşılanır. 
  10. Su çiçeği aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinler aşılanır.
  11. Meningokok aşısı; bu hastalık açısından risk taşıyanlara yapılır. 
  12. COVID-19 aşısı; ülkemizde ruhsatlı ürünlerin doz şeması ve önerilerine göre uygulanmalıdır.
  13. TD aşısı; daha önceki aşılanma durumu bilinmeyen erişkinlerde tetanos aşılaması ise Td (erişkin tip difteri-tetanos) aşısı şeklindedir. Primer uygulama şeması üç doz olarak uygulanır; birinci doz ile ikinci doz arasında en az dört hafta, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozlarıyla devam edilir.