Asplenide (Fonksiyonel veya Anatomik Dalak Yokluğu) Önerilen Aşılar
Genel popülasyonda yaş gruplarına göre önerilen rutin aşılar yapılmalıdır.
Grip aşısı; her yıl uygulanmalıdır.
Tdap; daha önce asellüler boğmaca ile aşılanmamış tüm yetişkinler bir kez Tdap ile aşılanmalı, sonrasında 10 yılda bir Td rapeli yapılmalı.
Hib aşısı; daha önce Hib aşısı yapılmamış ise uygulanır. Elektif splenektomi yapılacaksa splenektomiden en az 14 gün önce yapılır.
Pnömokok aşısı: Splenektomiden en az 2 hafta önce veya en erken 2 hafta sonra olmak üzere Pnömokok aşısı uygulanması gerekli olduğunda;
Aşı durumu bilinmiyor ise hiç pnömokok aşısı ile aşılanmamış gibi değerlendirilmelidir.
İlk olarak KPA13, ardından 8 hafta sonra PPA223 uygulanması önerilir.
Daha önce PPA23 aşısı uygulanmışsa KPA13 en az 1 yıl sonra uygulanmalıdır.
Meningokok aşısı; iki tip aşıda (MenACWY ve MenB) uygulanır. 8 hafta arayla 2 doz MenACWY. 1 ay arayla 2 doz MenB-4C veya 0,1-2,6. aylarda olmak üzere 3 doz MenB-FHbp. Elektif splenektomi yapılacaksa splenektomiden en az 14 gün önce yapılır.
Zona aşısı; ≥50 yaştan itibaren önerilir.
HPV aşısı; HPV kaynaklı genital siğil ve kanserden korunmak için 26 yaşına kadar olan yetişkinlere uygulanır. 27-45 yaşındaki yetişkinler klinik değerlendirme sonrası doktun tavsiye etmesi durumunda aşı yaptırabilir.
KKK aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinler aşılanır.
Su çiçeği aşısı; daha önce aşılanmamış veya bağışıklık kanıtı olmayan yetişkinler aşılanır.
COVID-19 aşısı; ülkemizde ruhsatlı ürünlerin doz şeması ve önerilerine göre uygulanmalıdır.
TD aşısı; daha önceki aşılanma durumu bilinmeyen erişkinlerde tetanos aşılaması ise Td (erişkin tip difteri-tetanos) aşısı şeklindedir. Primer uygulama şeması üç doz olarak uygulanır; birinci doz ile ikinci doz arasında en az dört hafta, ikinci doz ile üçüncü doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 10 yılda bir uygulanan hatırlatma dozlarıyla devam edilir.