Hib Aşısı
Hib aşısı
Hib (Haemophilus influenzae Tip b) aşısı Haemophilus influenzae Tip b bakterisinin neden olduğu hastalıklardan ve bu hastalıkların oluşturabileceği komplikasyonlardan korur ve mortaliteyi azaltır.
Bakterinin neden olduğu en önemli iki klinik olan menenjit ve sepsis için yüksek oranda koruma sağlar.
Kimlere Hib aşısı uygulanmalıdır?
- Bebek ve 5 yaşından küçük tüm çocuklara uygulanmalıdır.
- 5 yaş ve üzerinde olup Hib bakterisinin neden olduğu hastalıkların riskini artıran başka hastalıkları bulunan çocuklara ve yetişkinlere de Hib aşısı uygulanmalıdır.
Hib hastalığı riskini artıran durumlar nelerdir?
Beş yaş ve üzerindeki çocuk ve yetişkinlerde bazı hastalıkların/durumların bulunması halinde Hib hastalığı riski artar. Bunlar:
- Splenektomi/aspleni
- Orak hücreli anemi
- BOS kaçağı saptanan klinik durumların tümü
- Kök hücre naklidir.
Hib Aşısı Uygulama Takvimi Nasıldır?





Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimizde, Hib aşısı beşli karma aşı içerisinde (DaBT-İPA-Hib) yer almaktadır. Takvimde 2,4,6 ve 18. Aylarda olmak üzere toplamda 4 doz aşı uygulaması yapılır.
Eksik aşılı bir çocuğa aşı planlaması yapılırken çocuk 5 yaş üzerinde ise ve sağlıklı olup risk faktörü de olmayan bir çocuk ise Hib aşısı gerekli değildir. Yukarıda tanımlanan risk faktörleri olan ve 5 yaş üzerinde olup eksik aşılı olan çocuklara ise aşı uygulanabilir. Bu durumlarda yaşa göre planlanacak bireysel aşı şemaları doğrultusunda uygulama yapılır.
Genel kural olarak erişin aşı uygulamasında
Anatomik veya fonksiyonel aspleni varlığında (Orak hücre anemisi de dahil) daha önce Hib aşısı olmayan bireylerde tek doz olarak uygulanır. Eğer splenektomi elektif olarak gerçekleşecekse tercih edilen aşı uygulama zamanı ameliyatın 14 gün öncesidir. Ameliyat acil koşullarda gerçekleşip öncesinde aşılamanın sağlanamadığı durumlarda ise ameliyattan 14 gün sonra aşılama tercih edilir.
Hematopoetik kök hücre nakil alıcılarında ise önceki aşılama durumuna bakılmaksızın başarılı bir nakilden 6-12 ay sonra dört hafta arayla 3 doz Hib aşısı şeklinde uygulama yapılır.
Ülkemizde endikasyonu olan durumlarda erişkin dönemi için Hib aşısı T. C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak aşı uygulaması yapan tüm merkezlerden temin edilebilmektedir Aşı temininde zorluk yaşanılan durumlarda aşı eczaneler aracılığı ile reçete ile alınabilmekte veya çocukluk çağı 5’li karma aşının Hib komponentinin uygulanması şeklinde de uygulanabilmektedir.
Güvenlik ve Yan Etkiler
Uzun süredir uygulanmakta olan Hib aşısının yan etkileri nadir görülür. Görüldüklerinde de oldukça hafif seyirli ve kısa süre içeresinde sonlanan yan etkilerdir. Bu yan etkiler; aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişlik, sıcaklık artışı, ağrı ve ateş olup 48-72 saat içerisinde sonlanırlar.
Hib aşısının uygulanmaması gereken durumlar var mıdır?
Hib aşısına bağlı olarak geliştiği düşünülen ciddi alerjik reaksiyonlarda bir sonraki aşı dozları uygulanmamalıdır. Aşı içeriğinde bulunan her hangi bir maddeye karşı duyarlı olduğu bilinen bir bireye aşı uygulanması konusunda bireysel karar verilmelidir.